VATTENKRAFTENS DAG – EN FRAMGÅNG

 

Vid årsmötet med Värmland-Dalslands Vattenkraftförening, VDVF, beslöts att man skulle arrangera Vattenkraftens Dag i regionen. Denna kom att gå av stapeln den 8 och 10 september.

De stora vattenkraftproducenterna i regionen, Vattenfall, Fortum och Mälarenergi inbjöds att delta men dessa datum passade mindre väl, däremot nappade 7 medlemmar i VDVF på idén.DSC_0605_resize

  • Den 8 september visades Sälboda utanför Arvika, Töcksmark i Töcksfors samt kraftverket i Storfors.
  • Den 10 september visades kraftverken Reinholdsfors i Brunskog, Rämmen i Lesjöfors, Perserud utanför Arvika, och Fengersfors nära Åmål.

Vi får betrakta Vattenkraftens Dag som en succé och att evenemanget råkade sammanfalla med kulturarvsdagen i Sverige var lyckat, något många påpekade.  Det var ett bra tillfälle att visa dessa industriella kulturarv, flera runt 100 år och fortfarande i drift.Efter en ordentlig marknadsföring av evenemanget till både allmänhet och politiker kom ca 250 intresserade besökare till de sju kraftverken, ett genomsnitt av 36 per kraftverk.  Ett bra resultat. På kraftverken gavs information genom en informativ utställning med planscher och broschyrer samt av våra kunniga medarbetare som kunde svara på de många frågor besökarna ställde. En plansch visade konsekvenserna av utrivning av dammar, vilken även finns som artikel i denna tidning.  Många av besökarna var från trakten men hade tidigare inte varit inne i en kraftstation och var mycket nöjda med vad de fick se och höra. En vanlig fråga var hur det kan finnas myndigheter som vill riva små vattenkraftverk. När man fick studera de små vattenkraftverken och fick information blev man än mer övertygad om att det är helt fel att tvinga ägarna att riva ut de små vattenkraftverken, detta dessutom till höga kostnader. Man kan konstatera att den småskaliga vattenkraften har stark folklig förankring.

DSC_0509_resize

Pärlan i samlingen var Sälboda från 1899 där en stor del av anläggningen är i originalskick.

Att arrangera detta gav mersmak och borde få efterföljare i andra regioner.

 

Vattenkraftens Dag uppmärksammades i bland annat:
http://nwt.se/kristinehamn/2017/09/10/gammalt-och-nytt-sida-vid-sida
http://nwt.se/arvika/2017/09/10/historisk-vattenkraft-fran

Vi får förbereda oss för ett nytt evenemang i vår region nästa år.

Christer Söderberg
Värmland-Dalslands Vattenkraftförening

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *