Medlemsbrev nr 4 2017

Nu har medlemsbrev nr 4 skickats ut till alla medlemmar. Har du inte fått det så går det att läsa här, och är det så att du inte är medlem ännu så gör du klokast i att bli det. Betala in medlemsavgiften som är 350 kr till föreningens bankgiro 599-1724. Ange namn och skicka gärna ett e-post till info@varmdalkraft.se med dina kontaktuppgifter.

VATTENKRAFTENS DAG – EN FRAMGÅNG

 

Vid årsmötet med Värmland-Dalslands Vattenkraftförening, VDVF, beslöts att man skulle arrangera Vattenkraftens Dag i regionen. Denna kom att gå av stapeln den 8 och 10 september.

De stora vattenkraftproducenterna i regionen, Vattenfall, Fortum och Mälarenergi inbjöds att delta men dessa datum passade mindre väl, däremot nappade 7 medlemmar i VDVF på idén.DSC_0605_resize

 • Den 8 september visades Sälboda utanför Arvika, Töcksmark i Töcksfors samt kraftverket i Storfors.
 • Den 10 september visades kraftverken Reinholdsfors i Brunskog, Rämmen i Lesjöfors, Perserud utanför Arvika, och Fengersfors nära Åmål.

Vi får betrakta Vattenkraftens Dag som en succé och att evenemanget råkade sammanfalla med kulturarvsdagen i Sverige var lyckat, något många påpekade.  Det var ett bra tillfälle att visa dessa industriella kulturarv, flera runt 100 år och fortfarande i drift.Efter en ordentlig marknadsföring av evenemanget till både allmänhet och politiker kom ca 250 intresserade besökare till de sju kraftverken, ett genomsnitt av 36 per kraftverk.  Ett bra resultat. På kraftverken gavs information genom en informativ utställning med planscher och broschyrer samt av våra kunniga medarbetare som kunde svara på de många frågor besökarna ställde. En plansch visade konsekvenserna av utrivning av dammar, vilken även finns som artikel i denna tidning.  Många av besökarna var från trakten men hade tidigare inte varit inne i en kraftstation och var mycket nöjda med vad de fick se och höra. En vanlig fråga var hur det kan finnas myndigheter som vill riva små vattenkraftverk. När man fick studera de små vattenkraftverken och fick information blev man än mer övertygad om att det är helt fel att tvinga ägarna att riva ut de små vattenkraftverken, detta dessutom till höga kostnader. Man kan konstatera att den småskaliga vattenkraften har stark folklig förankring.

DSC_0509_resize

Pärlan i samlingen var Sälboda från 1899 där en stor del av anläggningen är i originalskick.

Att arrangera detta gav mersmak och borde få efterföljare i andra regioner.

 

Vattenkraftens Dag uppmärksammades i bland annat:
http://nwt.se/kristinehamn/2017/09/10/gammalt-och-nytt-sida-vid-sida
http://nwt.se/arvika/2017/09/10/historisk-vattenkraft-fran

Vi får förbereda oss för ett nytt evenemang i vår region nästa år.

Christer Söderberg
Värmland-Dalslands Vattenkraftförening

 

VATTENKRAFTENS DAG I VÄRMLAND OCH DALSLAND 2017

Värmland-Dalslands Vattenkraftförening, VDVF, får härmed inbjuda till Öppet Hus i små vattenkraftstationer i regionen.

Det har skrivits mycket i media om den småskaliga vattenkraften på senare år och en proposition om vattenkraft och miljö förväntas under hösten.

Vi vill visa hur man producerar el med små vattenkraftverk, vilken samhällsnytta den gör och hur den påverkar klimat och miljö.

Vi kommer att ha Öppet Hus för allmänheten och riksdagsledamöter m fl i sju vattenkraftstationer i regionen den 8 och 10 september mellan kl 13 och 16.

Vilka visningskraftverk det blir framgår av bifogade förteckning.

Ingen förhandsanmälan behövs.

Välkommen till en intressant dag med både gammal och ny teknik för att producera lokal förnybar el!

Värmland-Dalslands Vattenkraftförening

Christer Hedberg                 070-373 26 65
Christer Söderberg              070-677 26 90

 • Inbjudan för alla
 • Inbjudan Sälboda kraftverk, Arvika
 • Inbjudan Storfors
 • Inbjudan Töcksmark i Töcksfors
 • Inbjudan Reinholdsfors kraftverk Brunskog
 • Inbjudan Rämmens Herrgård Lesjöfors
 • Inbjudan Perserud utanför Arvika
 • Inbjudan Fengerfors
 • Inbjudan sidan 1

  Inbjudan sidan 2

  Inbjudan sidan 3